O sărbătoare high-tech pentru frații de peste Prut

Sărbătoarea cu video mapping, holograme și AR se mută la Iași

Chișinău, 28 noiembrie, 2018 - Asociația Educativă Godmother continuă seria evenimentelor “Centenarul prin ochii prezentului – o incursiune digitală în istorie” la Chișinău, pe 28 noiembrie, oraș special ales pentru semnificația sa importantă în contextul celebrării a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentul se va desfășura la Hotel Bristol din capitala Republicii Moldova, între orele 10:00 și 14:00.

Prin acest eveniment, organizatorii își doresc să ofere fraților de peste Prut, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, sentimente și trăiri unice, o călătorie digitală în atmosfera anului 1918 și în cele mai importante clipe ale realizării Marii Uniri.

“Centenarul trebuie să fie sărbătoarea românilor de pretutindeni. De aceea, prin evenimentul de la Chișinău, vom împărtăși cu frații noștri de acolo momentele frumoase de aducere aminte. Românii de peste Prut vor trăi aceleași sentimente, pentru că instalațiile caravanei care au înregistrat cel mai mare impact la București și Iași vor fi aduse și la Chișinău”, a transmis Asociația Educativă Godmother.

Participanții vor intra în contact cu momentul Marii Uniri prin activități interactive și tehnologii care le vor crea sentimentul că sunt în mijlocul evenimentelor istorice. Ei vor porni într-o călătorie prin momentele decisive ale Primului Război Mondial, prin viața socială a perioadei și prin momentele hotărâtoare ale zilei de 1 Decembrie 1918. Toată experiența va fi trăită prin intermediul tehnologiilor anului 2018, la 100 de ani de la Marea Unire: holograme 3D, cabină de probă virtuală, puzzle digital, realitate augmentată, dar și altele pe care le veți putea descoperi la fața locului.

“Anul Centenarului trebuie să fie despre români și despre România. Trebuie să vorbim despre lucrurile care ne unesc și care ne-au făcut să rezistăm împreună în acești 100 de ani. În același timp, nu trebuie să uităm că suntem în anul 2018. Un an și o perioadă în care oamenii din întreaga lume sunt mai conectați decât au fost vreodată. Un an și o perioadă în care tehnologia este parte integrantă din viața fiecăruia dintre noi”, a transmis Asociația Educativă Godmother.

Participanții vor fi invitați să viziteze un muzeu interactiv în care vor fi delectați cu un spectacol senzorial prin care vor urmări cele mai importante evenimente care au făcut posibilă Marea Unire, vor trăi momentele decisive ale Primului Război Mondial, se vor întâlni cu românii anului 1918, vor intra în atmosfera vieții sociale din cele trei regiuni istorice și, mai ales, în cea a zilei de 1 Decembrie 1918.

Astfel, interiorul muzeului virtual va cuprinde 10 spații care vor funcționa atât împreună, pentru a oferi o imagine de ansamblu a istoriei Marii Uniri, cât și separat, fiecare dintre aceste spații oferind o experiență unică, diferită, atât ca subiect abordat, cât și ca tehnologie folosită.

Decorurile exterioare vor recrea atmosfera celor 100 de ani de istorie, iar aceasta va fi întregită și de prezența unei fanfare care va interpreta cântece patriotice. Tot în exteriorul muzeului virtual vor fi derulate activități educativ-distractive dedicate celor mici și adulților: ateliere, puzzle, picture pe față, jocuri interactive.

Asociatia Educativă Godmother și-a propus să dezvolte proiecte inovative, sustenabile și de calitate care să contribuie la dezvoltarea comunității prin activități culturale și educaționale. Asociația are ca scop crearea premiselor necesare finanțării unor obiective de interes public și implicarea în proiecte ce vizează categoriile defavorizate ale societății românești.

Evenimentul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și face parte din seria proiectelor de Aniversare a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial.