Interviu Oana Stanculescu

Trecutul, o temelie pentru un viitor mai bun

Proceduri stufoase, însă la îndemână. Totul, pentru a transmite un mesaj, pentru a aduce valorile naționale mai aproape de sufletul românilor. Despre aceste lucruri a relatat, într-un interviu, Oana Stănculescu, președintele Asociației Educative Godmother.

Un proiect digital, cu tematică istorică. Cât de dificil a fost procesul de aplicare?

Am fost încântați de inițiativa partenerilor din cadrul Ministerul Culturii și Identității Naționale, aceea de a celebra Centenarul Marii Uniri prin finanțarea a peste 100 de proiecte. “Centenarul prin ochii prezentului” a reprezentat o provocare pentru Asociația Educativă Godmother, având în vedere importanța și solemnitatea momentului celebrat, dar și atracția scăzută a publicului față de manifestările cu tematică istorică. Procesul de aplicare a fost simplu, partenerii din cadrul Ministerului au lansat o invitație deschisă. Formularele au fost multe, dar la îndemână și ușor de parcurs, ceea ce a demonstrat deschiderea și profesionalismul reprezentanților autorității contractante.

Cum v-a venit ideea acestei călătorii tehnologice în istorie?

Asociația Educativă Godmother are o expertiză bogată în domeniul evenimentelor adresate copiilor și, de asemenea, în utilizarea unor soluții tehnologice precum: video mapping, holograme 3D, instalații kinect, proiecții, realitate augmentată etc. De asemenea, Asociatia și-a propus să dezvolte propriile proiecte inovative, sustenabile și de calitate care să contribuie la dezvoltarea comunității prin activități culturale și educaționale. Cu o vastă experiență în organizarea de evenimente artistice și recreative, Asociatia își dorește să contribuie activ la dezvoltarea comunitară prin cultura şi educaţie.

În ce locații se vor desfășura evenimentele?

“Centenarul prin ochii prezentului – o incursiune digitală în istorie” este o serie de trei evenimente cultural – educative organizate la București, Iași și Chișinău, orașe alese special în acest context, pentru că ele reprezintă simboluri importante ale istoriei românilor. Centenarul trebuie să fie sărbătoarea românilor de pretutindeni. De aceea, prin evenimentul de la Chișinău, vom împărtăși cu frații noștri de acolo momentele frumoase de aducere aminte. Românii de peste Prut vor trăi aceleași sentimente, pentru că instalațiile caravanei care au înregistrat cel mai mare impact la București și Iași vor fi aduse și la Chișinău.

Ce vă doriți de la acest proiect?

Barometrul de Consum Cultural 2017 indica faptul că „peste 50% dintre români nu asociază Centenarul Marii Uniri cu nimic”, în contextul în care, la nivel naţional, studiul relevă un cult al tradiţiei şi sentimente de apartenenţă foarte puternice la regiunea şi la localitatea natală. Prin celebrarea Centenarului într-o manieră inovativă, ne dorim să susținem publicul să îşi cunoască trecutul, prin utilizarea tehnologiei și a limbajului prezentului, astfel încât să-l înţeleagă, iar istoria să devină o temelie pentru definirea unui viitor așa cum ni-l dorim.